Receptfeltöltés
Kapros- túrós variációk, omlós tésztára
2018.06.03.
Kapros- túrós variációk, omlós tésztára
Szerző: Wessely Márta

A kapros-túrós ízkombináció sósan és édesen is nagyon kedvelt, nem véletlen, hiszen a túró frissességére, könnyedségére csak ráerősít a harsogóan zöld kapor. Ez a remek páros azután szinte mindenben jól muzsikál, legyen az rétes tészta, omlós tészta vagy akár a lusta asszony túrósa.

Ahány ház, annyi kapros-túrós

A kapros-túrós süteményekből nem könnyű válogatni, de ha igazán klasszikus változatot keresünk, az szinte biztosan az omlós tésztás, élesztős omlós tésztás lepény lesz. Ennek is számtalan variációját elkészíthetjük. Omlós alapon süthetünk édes, kaporral ízesített túrótortát, készíthetünk a francia quiche-re emlékeztető sós, vacsorának szintén kitűnő túrós pitét, de az almás pite nyomvonalán is haladhatunk, azaz a sós vagy édes tölteléket két vékonyra nyújtott omlós tészta réteg közé tölthetjük. Ha lusták vagyunk, akkor egyszerűen csak a kör alakúra nyújtott omlós lapot egy sütőpapíros tepsire és erre a krémet ráhalmozva elkészíthetjük a galette magyar változatát.

turo-tavasz-husvet.jpg

Kapros-túrós, édes túrótortának álcázva

Ebben az esetben a kapros-túrós, masszívan túró alapú töltelékét finoman fel kell lazítani, azaz a masszához adni kívánt tojásokat szét kell választani. A sárgáját habosra verni a cukorral és a fehérjét – csipetnyi sóval – kemény habbá verni. Az így kapott laza krémet még mazsolával vagy apróra vágott aszalt gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk. A torta alapját természetesen nem csak a korábban említett omlós tészta adhatja, hanem tört kekszet is tehetünk a kapcsos formába.

Az édes kapros-túrós töltelékbe javasolt vaníliát, reszelt citromhéjat vagy akár citromlevet is tenni és a töltelék felesleges nedvességét egy kevés – a masszához kevert - búzadarával vagy őrölt zabpehellyel felfogni.

Túrós quiche

A gyors ebédnek, uzsonnának, vacsorának vagy vendégvárónak is ideális quiche tökéletes hátteret ad a sós kapros-túrósnak. Itt érdemes egy kevés grillezett zöldséggel kombinálni a fogást, illetve mascarponeval vagy más krémsajttal, tejföllel lazítani a tojásos, túrós krémet. A túrós quiche tetejét – sütés előtt - megszórhatjuk egy kevés pirított kolozsvári szalonna pörccel, vagy vékony bacon szeletekkel szintén letakarhatjuk.

Plusz pont a quiche-nek: ha nincs kedvünk omlós tésztát készíteni, akkor a pitetálat nyugodtan kibélelhetjük vajas leveles tésztával is.

kapor-fuszer-gyogynoveny.jpg

Kapros-túrós galette

A galette a kényelmes háziasszonyok tökéletes süteménye. Nem kell hozzá tepsi, nem kell hozzá méretre vágni vagy nyújtani az omlós tésztát, csak a sütő saját tepsije kell meg egy sütőpapír, amire a közel kör alakúra nyújtott tésztát ráfektethetjük. Erre jöhet a sós vagy éppen édesre hangolt, friss kaporral ízesített töltelék, majd a tészta széleit a töltelékre rá kell hajtogatni, s a galette már mehet is az előmelegített sütőbe.

Ennél a variációnál érdemes kissé rugalmasabb omlós tészta alapot választani, hogy könnyen fel lehessen hajtani a töltelékre a széleket. Ehhez nem feltétlen kell új recept, elég, ha az omlós tésztához adandó víz mennyiségét tejföllel helyettesítjük.

Kapros-túrós pite

A piténél szintén az édes és a sós töltelék is szóba jöhet. A pite esetében a hagyományos irányt is képviselhetjük, azaz a túrós rétegre tehetünk egy tejfölös, cukros, tojássárgájával elkevert vékonyabb réteget is és úgy süthetjük a pitét. Az sem baj, ha csak tojássárgájával vagy tejföllel kenjük le finoman a tésztára simított túróban gazdag réteget.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!