Receptfeltöltés
Svédcsavar a köretben: Hasselback krumpli
2018.10.10.
Svédcsavar a köretben: Hasselback krumpli
Szerző: Wessely Márta

A kívül ropogós, belül omlós sült krumplinak nem lehet ellenállni. Erre már egy ideje a svédek is rájöttek és megalkották az azóta az egész világon elterjedt sült krumplijukat, a Hasselback krumplit.

Hasselback história

A Hasselback krumpli - mint minden valamirevaló fogás - rendelkezik eredettörténettel. A legenda szerint a beirdalt, fűszerezett és sajttal, szalonnával töltött krumpli receptje egészen a XVII. századig nyúlik vissza, amikor is a svédországi, Stockholmhoz tartozó Djurgården szigeten, a Hasselbacken szálloda éttermében gondoltak egy merészet, és az Újvilágból érkezett zöldséget ilyen módon tálalták.

A történet akár igaz is lehetne, de nem az. Az európai lakosság ugyanis csak jóval később fogadta el a krumplit, mint élelmiszert. Az Amerikából hazahurcolt növények közül a paradicsom és a krumpli volt az, amely több áldozatot szedett, mint ahány embert jóllakatott , mivel nem tudták, hogy hogyan kell felhasználni. Egy idő után a parasztok felhagytak a kísérletezéssel és inkább dísznövényként tekintettek a krumplira.

Ezt az állapotot elégelte meg a botanikusként is tevékenykedő Antoine-Augustin Parmentier, XVI. Lajos gyógyszerésze, aki nem csak, hogy élharcosa lett a krumplifogyasztás fellendítésére indított törekvéseknek, de ennek jegyében több krumplis receptet is alkotott. A munkába még a francia királyi családot szintén bevonta, Marie Antoinette több eseményen is krumplivirággal dekorált parókában jelent meg.

Az 1770-es években működő Parmentier és az XVIII. század legvégén bekövetkező éhínség után már lelkes krumplievőkké vált franciák ismeretében egyértelmű, hogy a Hasselback krumpli történetét egy másik században kell keresnünk. Konkrétan a XX. században.

A helyszín változatlan, a legendából ismert svéd szálloda és étterem, a Hasselbacken, csak a dátum más, nagyjából az 1950-es évek. Ekkor tűnt fel ugyanis a menüjükön az újszerű, irdalt, fűszerezett és gyakorta ezzel-azzal meg is töltött burgonya, amelynek ebben a században már szülőatyjai is lettek, mivel többen pályáztak a feltalálói címre.

Bárki alkotta meg ezt az ételt, megtalálta az ideális módját a krumpli elkészítésének. Az egyszerűségében tökéletes módszer, a fel nem szeletelt, de igen mélyen beirdalt krumplival nem csak a ropogós és krémes végeredményt teremti meg számunkra, hanem számtalan variációs lehetőséget is kínál, amelyeket kár kihagyni.

Hasselback variációk

A mélyen beirdalt krumplit legegyszerűbb fűszervajakkal vagy jóféle zsírral ízesítve elkészíteni. A fűszervajhoz adhatunk különféle zöld fűszereket, kerülhet bele szerecsendió, fehér bors, csipetnyi cayenne bors, lehet chilis vagy épp citrusokkal, lime héjjal gazdagított nagy szemű sóval elkevert vaj. A zsiradékoknál nagyon jó választás a pecsenyezsír, a húsos szalonna zsírja, egy kis pörccel gazdagítva, de olívaolajjal is készíthetjük. Az olívaolajba szintén kerülhetnek különféle fűszerek, illetve egy-két gerezd zúzott fokhagyma.

A Hasselback burgonyához jól illenek a svájci sajtok, a félkemény, fondue-höz, raclette-hez használt zsírosabb sajtok, jobb minőségű trappistával, füstölt parenyicával szintén készíthetjük, illetve parmezánforgácsot is hinthetünk a legyezőként szétterülő burgonyaszirmok közé.

Ezen kívül vékony sonkaszeletekkel, camembert sajtból szelt csíkokkal úgyszintén feltölthetjük a közöket, a lényeg, hogy annyira töltsük csak meg a krumplit, hogy az ne veszítse el a formáját és legyen ideje a forró sütőben rendesen átsülni. Ennek érdekében a krumplit először lefedve pároljuk, majd fólia nélkül, sajttal megszórva süssük ropogósra.

A kisült krumpli ideális köret, de főfogásként is tálalható. Ebben az esetben javasolt mellé valamilyen mártást, dipet készíteni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!