Receptfeltöltés
Teázzunk!
2019.12.02.
Teázzunk!
Szerző: Wessely Márta

A hideg téli időszakban nincs is jobb, mint főzni egy jó kis teát, és azt kortyolgatva átmelegedni. De vajon tudjuk-e, hogy milyen teát szeretünk? Főzzük-e vagy bőven elég, ha felöntjük? Tea-e a gyümölcs alapú ital, illetve egészségesebb-e a zöld tea, mint a fekete?

Azaz számtalan kérdés merül fel abban, a pillanatban, ahogy a vízforralóért nyúlunk. A tea 5000 éve frissíti fel az emberiséget, teremt egyensúlyt a túlságosan zsíros, fűszeres ételek mellett, kínál megnyugvást a testnek, javítja a közérzetet, segít elmulasztani a náthát.

Fehér, zöld, fekete

Abban az esetben beszélhetünk teáról, ha a teacserje levele kerül a főzetünkbe, ez lehet a még rügyként leszedett fehér tea, a friss hajtásból származó zöld tea, vagy az érett levelekből született fekete tea, amelynek minden ismérve termőterületenként változik.

A teatermesztéssel foglalkozó vidékek sokszínűségét nem a teacserje gazdagsága adja, hanem sokkal inkább a terroir és a feldolgozás, ugyanúgy, mint a szőlőnél. A szüretelt levelek íze más és más lesz, attól függően, hogy milyen környezetben, klíma mellett, milyen talajon, milyen tengerszint feletti magasságon termett, mikor szüretelték, és szárítás előtt hogyan kezelték. Jó példa erre, hogy a levelek sodrása is befolyásolja a tea ízporfilját, így az sem mindegy, hogy a teljes levelet milyen metódussal, hogyan tekerik fel, csavarják össze.

Single origin vagy blend?

Szintén nagy kérdés, hogy az alap teát single origin formában, azaz egy terület egy adott teáját alapul véve, vagy blendként, keverékként fogyasztjuk. Azaz tea ízét ezen kívül meghatározza, hogy mivel ízesítették, hogyan hoztak létre még kerekebb, teljesebb ízeket. A klasszikus fűszernövények szárított változatai gyakorta szerepelnek ezekben a keverékekben, a bogyók, termések is sok teában előfordulnak, illetve kedveltek az olyan italok is, amelyekben nem is jut szerephez a tea, a gyümölcsök, fűszernövények adják csupán a forró ital alapját.

fuzetea-8499.jpg

Fűszerek a teában

A klasszikus fodormenta, borsmenta, citromfű, csipkebogyó, kamillavirágzat, hársvirágzat, levendula, hibiszkusz mellett egyre népszerűbbek az indiai gasztronómiában sokáig alap tea nélkül használt masalák is, azaz olyan ayurvédikus fűszerkeverékek, amelyekkel sokszor találkozni az indiai konyhában, és amely forró italként szintén kedvelt feléjük. Az angol hódoltság óta ezek a masalák kiegészültek teával is, az így kapott ital karaktere megmaradt, de íze - a teának köszönhetően - tovább mélyült. A chai masala a karácsonyi időszak kedvelt teája lehet, kis cukorral és tejjel fogyasztva nagyon kellemes, komplex élményt ad.

fuzetea-8588.jpg

Teakészítés

A tea összeállítása mellett a tea elkészítése ugyancsak igényel némi odafigyelést. Sok teánál pontos instrukciókat adnak a csomagoláson, arra vonatkozóan, hogy milyen hőfokú vízzel, mennyi áztatást követően kapjuk meg a legteljesebb ízt. Ezeket az útmutatásokat érdemes betartani. Ha viszont csak egy adag jó minőségű fűszerekkel kevert teát kapunk, akkor abból egy teáskanálnyit öntsünk le egy bögre teához, majd a teát nyugodtan öntsük le még egyszer egy másik bögre tea készítéséhez.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!