Receptfeltöltés
Tombol a nyár, itt a dinnyeszezon
2018.08.05.
Tombol a nyár, itt a dinnyeszezon
Szerző: Wessely Márta

A Tesco múlt héten tartott sajtótájékoztatóján nem csak abban avatták be a jelenlévőket, hogy hogyan válasszák ki a tökéletes dinnyét, hanem Bernáth József mesterszakács azt is megmutatta, hogy hányféleképp asztalra kerülhet a görögdinnye és a sárgadinnye is.

Sokféle dinnye kapható már

Amíg gyerekkorunkban főleg a sötétzöld dinnyétől roskadoztak a zöldséges polcai, ma már számtalan fajtájú és különféle méretű dinnye közül választhatunk. A görögdinnyénél vehetünk törpedinnyét, azaz a bébi görögdinnyét, amely az 1-2 fős háztartások számára jelent ideális megoldást, tesztelhetjük a sárga belű változatot, vagy vehetünk magszegény dinnyét is, amely emelt élvezeti értékkel bír, hiszen mindazt tudja, amit a legjobb dinnyék és még csak ki sem kell belőle pöckölni a magokat.

tesco-dinnye-infografika.png

A jól behűtött, érett dinnye kitűnő választás a meleg nyári napokon, hiszen magas – 90% feletti – víztartalmával tökéletesen hidratál, és likopin, A-vitamin és antioxidáns, aminosav tartalmával is jót tesz a szervezetünknek.

Dinnye az ételeinkben

Az alacsony kalóriatartalmú alapanyagot azonban nem csak magában fogyaszthatjuk, hanem számos fogásunkba belekomponálhatjuk. A dinnye jó alapja lehet bármilyen nyári gyümölcssalátának, de kellő fűszerezettséggel és jól megválasztott partnerekkel a sós salátáknak szintén kellemes hozzávalójává válhat. Édessége, roppanós frissessége jól illik a zöldsalátákhoz, ideális partnere lehet az érett paradicsom, a kápia paprika, a kaliforniai paprika, illetve a sajtok, sonkák amelyek mellé kísérőként is nyugodtan tehetünk néhány szelet jól behűtött dinnyét. A dinnye fűszere lehet a bazsalikom, a kapor vagy épp a kakukkfű, illetve nagyon szépen kihozhatók az édes harmóniák a gyümölcsből, ha finoman meghintjük sóval.

dinnyesalata.jpg

A főfogásoknál szintén számolhatunk a dinnyével. A bepácolt, befűszerezett dinnyeszeleteket serpenyőben percek alatt készre süthetjük. A dinnye ezen kívül a húsok mellé kínált chutneykban, azaz a fűszeres gyümölcsragukban is megállja a helyét, kellemes textúrája és íze tökéletesen alkalmassá teszi erre.

Dinnyés desszertek

A dinnye a desszertek világában is otthonosan mozoghat, és nem csak a friss bólés tál szerepét töltheti be, hanem valóban egyes desszertek alapanyagává válhat. A dinnye jól működik a különféle tejtermékekkel, így érdemes pohárkrém vagy panna cotta formájában elkészíteni. Az illatos, parfümös sárgadinnyét a szezon más gyümölcseivel is összeboronálhatjuk, a felnőtteknek szánt desszertekbe egy kevés alkoholt is keverhetünk.

A sárgadinnye és a görögdinnye is kitűnően fűszerezhető friss zöld fűszerekkel: a menta, a citromfű és a bazsalikom tökéletesen illik hozzájuk. Dinnyéből készíthetünk fagylaltot, megfelelő alapja lehet egy jó sorbet-nak, de tejjel, tejszínnel és tojássárgájával gazdag, tartalmas krémfagylaltot is készíthetünk belőle. Ez utóbbi inkább a sárgadinnyének áll jól, amelyet fűszerezhetünk egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, vagy vaníliával.

Gyömbéres sárgadinnye-krémleves - Bernáth József receptje

1,5 kg sárgadinnye
4 dl kókusztej
30 g friss gyömbér
fél lime leve
40-50 g méz
1 kis csokor menta

A kókusztejet feltesszük melegedni, hogy az összes felszínén úszó kókuszzsír elolvadjon. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk és egy karalábévájóval két tucat apró gömböt kanyarintunk ki belőle. A többi dinnyehúst – körülbelül 800 g – az álló turmixba kanalazzuk.

A mentaleveleket lecsipkedjük a szárukról, néhány szép levelet meghagyunk a díszítéshez. A többit egymásra helyezzük és egy éles késsel vékonyra vágjuk, majd összekeverjük a dinnyegolyókkal. Tálalásig hidegre tesszük.

Megpucoljuk a gyömbért. Egy kis lyukú reszelőn lereszeljük, a szálas, fás részeit nem használjuk. A reszelt gyömbért a mézzel, a meleg kókusztejjel és a lime levével együtt turmixban lévő dinnyehúshoz adjuk. Összeturmixoljuk őket, majd pár órára hűtőbe tesszük. Jéghidegen az igazi.

Tálaláskor a levest mélytányérba öntjük, rákanalazzuk a mentás dinnyegolyókat, és mentalevelekkel díszítjük.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!