Az allspice, azaz a szegfűbors igazi jolly joker, rengeteg ízt hordoz magában és a levesektől a desszertekig számos fogás fűszerezhető vele. Íze, illata rendkívül gazdag, hol a fahéj sejlik fel, hol a fekete bors aromája bukkan elő, hol pedig semmivel össze nem téveszthető a szegfűszeg veszi át a szegfűbors illatában a hatalmat.
Szegfűbors történelem
A szegfűborsnak Közép-Amerika az őshazája, pontosabban a Karib-tengerben található Jamaica, de a kontinensen ugyancsak megterem, többek között Mexikóban. Ahogy az sejthető, Európa számára a szegfűbors a XVI. századig ismeretlen volt, létéről a konkvisztádoroknak köszönhetően szereztek csak tudomást. Az őslakos maják azonban szerették és gyakorta használták is, a balzsamozás elengedhetetlen kelléke volt illatanyagainak és fertőtlenítő hatásának köszönhetően, valamint az élők is kedvelték, a csokoládés italokat gyakorta fűszerezték szegfűborssal.
1492-ben azonban megérkezett Kolumbusz Kristóf, aki erősen reménykedett benne, hogy fekete borsra lelt, annak értéke Európában ugyanis az arannyal vetekedett. Bár a tévedés hamar kiderült, a század elejétől fogva jelentős mennyiségű szegfűbors hagyta el a térséget, és fűszerezte az európai nemesi, királyi udvarok konyháinak fogásait.
A gazdag aroma mindenkit elbűvölt, Európa szakácsai hamar ráéreztek a bors használatára, amellyel számos – ugyancsak körülményesen beszerezhető – fűszert tudtak egy csapásra helyettesíteni. Az allspice megállta a helyét, hozta a fahéj, a bors, a kardamom, a szerecsendió, és a szegfűszeg ízét, illatát.
Egészséges szegfűbors
A szegfűbors nem csak ételek fűszerezésére alkalmas, hanem kozmetikai jelene és gyógyászati múltja is jelentős, kifejezetten jól alkalmazható – tea formájában – emésztőszervi problémák esetén, gyulladásgátló, érzéstelenítő hatása szintén ismert.
A fűszerben található – nagyobb mennyiségben – vas, valamint mangán, magnézium, réz, nátrium, szelén, kálium és cink is. A vitaminom közül tartalmazza az A- vitamint, a teljes B-komplexet, valamint némi C-vitamint.
Szegfűbors a fűszerpolcon
A szegfűbors felhasználásának legfőbb területe a húsok ízesítése. A különféle pácokhoz sok nemzet ad előszeretettel néhány szem szegfűborsot, de különféle húsos ragulevesek, raguk szintén kiegészíthetők pár szem szegfűborssal.
A szegfűbors nagyon jól illik a bárányhoz, marhahúsokhoz, adható szárnyasokhoz, leginkább pulykához, fácánhoz vagy gyöngytyúkhoz. A zöldségek mellé is illik, itt főleg azokkal érdemes kísérletezni, amelyek a szegfűszeggel, szerecsendióval, fahéjjal szintén jól muzsikálnak, azaz a paradicsommal feltétlen.
A szegfűborsnak a desszerteknél ugyancsak megvan a létjogosultsága, lekvárokat, befőtteket, kompótokat, szörpöket ízesíthetünk vele, szirupokba főzhetjük, illetve porrá őrölve tehetjük krémekhez, tejes, vagy épp csokoládés édességekhez, italokhoz is, vagy kevert tésztákhoz, piskótákhoz.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!