Receptfeltöltés
Konyhánk fűszerei: szegfűbors
2019.03.02.
Konyhánk fűszerei: szegfűbors
Szerző: Wessely Márta

Az allspice, azaz a szegfűbors igazi jolly joker, rengeteg ízt hordoz magában és a levesektől a desszertekig számos fogás fűszerezhető vele. Íze, illata rendkívül gazdag, hol a fahéj sejlik fel, hol a fekete bors aromája bukkan elő, hol pedig semmivel össze nem téveszthető a szegfűszeg veszi át a szegfűbors illatában a hatalmat.

Szegfűbors történelem

A szegfűborsnak Közép-Amerika az őshazája, pontosabban a Karib-tengerben található Jamaica, de a kontinensen ugyancsak megterem, többek között Mexikóban. Ahogy az sejthető, Európa számára a szegfűbors a XVI. századig ismeretlen volt, létéről a konkvisztádoroknak köszönhetően szereztek csak tudomást. Az őslakos maják azonban szerették és gyakorta használták is, a balzsamozás elengedhetetlen kelléke volt illatanyagainak és fertőtlenítő hatásának köszönhetően, valamint az élők is kedvelték, a csokoládés italokat gyakorta fűszerezték szegfűborssal.

1492-ben azonban megérkezett Kolumbusz Kristóf, aki erősen reménykedett benne, hogy fekete borsra lelt, annak értéke Európában ugyanis az arannyal vetekedett. Bár a tévedés hamar kiderült, a század elejétől fogva jelentős mennyiségű szegfűbors hagyta el a térséget, és fűszerezte az európai nemesi, királyi udvarok konyháinak fogásait.

A gazdag aroma mindenkit elbűvölt, Európa szakácsai hamar ráéreztek a bors használatára, amellyel számos – ugyancsak körülményesen beszerezhető – fűszert tudtak egy csapásra helyettesíteni. Az allspice megállta a helyét, hozta a fahéj, a bors, a kardamom, a szerecsendió, és a szegfűszeg ízét, illatát.

Egészséges szegfűbors

A szegfűbors nem csak ételek fűszerezésére alkalmas, hanem kozmetikai jelene és gyógyászati múltja is jelentős, kifejezetten jól alkalmazható – tea formájában – emésztőszervi problémák esetén, gyulladásgátló, érzéstelenítő hatása szintén ismert.

A fűszerben található – nagyobb mennyiségben – vas, valamint mangán, magnézium, réz, nátrium, szelén, kálium és cink is. A vitaminom közül tartalmazza az A- vitamint, a teljes B-komplexet, valamint némi C-vitamint.

Szegfűbors a fűszerpolcon

A szegfűbors felhasználásának legfőbb területe a húsok ízesítése. A különféle pácokhoz sok nemzet ad előszeretettel néhány szem szegfűborsot, de különféle húsos ragulevesek, raguk szintén kiegészíthetők pár szem szegfűborssal.

A szegfűbors nagyon jól illik a bárányhoz, marhahúsokhoz, adható szárnyasokhoz, leginkább pulykához, fácánhoz vagy gyöngytyúkhoz. A zöldségek mellé is illik, itt főleg azokkal érdemes kísérletezni, amelyek a szegfűszeggel, szerecsendióval, fahéjjal szintén jól muzsikálnak, azaz a paradicsommal feltétlen.

A szegfűborsnak a desszerteknél ugyancsak megvan a létjogosultsága, lekvárokat, befőtteket, kompótokat, szörpöket ízesíthetünk vele, szirupokba főzhetjük, illetve porrá őrölve tehetjük krémekhez, tejes, vagy épp csokoládés édességekhez, italokhoz is, vagy kevert tésztákhoz, piskótákhoz.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!