Receptfeltöltés
Angol desszert a magyar nyárban
2019.05.20.
Angol desszert a magyar nyárban
Szerző: Wessely Márta

A trifle a magyarok számára kevéssé ismert desszert, holott az angol szezont – legyen szó téliről vagy nyáriról – ez a desszert uralja. Nem véletlen, hiszen elkészítése rendkívül egyszerű, a végeredmény pedig látványos és finom.

Trifle történelem

A trifle az angolok tiramisuja, amelyről először a reneszánsz idején hallani. A trifle első írásos emléke az 1598-ban kiadott angol szöveg, amelyben már említést tesznek egy bizonyos főzött krémből és más összetevőkből készített desszertes tálról. De nem csak így szőrmentén írnak ebben az időszakban a trifle-ről, hanem az első nyomtatott receptek is ehhez az időszakhoz köthetők.

A XVI. század utolsó napjaiban napvilágot látott T. Dawson által jegyzett The Good Hyswife a Jewell című munkában már konkrét recept várja a háziasszonyokat. Az elkövetkezendő évszázadban a trifle ismertsége, népszerűsége tovább nő, a XVII. század végi szakácskönyvekben már több változata is megtalálható, és van, amelyik már némi alkoholt is tartalmaz. Mire elérjük a XVIII. századot, a trifle elfogadott és közismert desszertjévé válik az angol háztartásoknak.

Egyszerűsége nem csak a szigetország lakóit ragadja magával, a trifle hamar utat talál az Újvilágba is, ahol nagy népszerűség és fényes karrier várja, a hálaadási vacsorákon is gyakorta szolgálják fel ennek a desszertnek valamilyen változatát.

Miből is áll a trifle?

Ha van is kötött szabálya a trifle-nek, az senki se tartja be. Ennél a desszertnél nagyjából adottak a rétegek, de ezen kívül túl sok kötöttség nem jellemzi. A rétegek között általában szerepet kap a piskóta, a gyümölcs, gyümölcskrém, tejszínhab,  gyümölcsjoghurt, puding, főzött krém és a gyümölcszselé, de semmi meglepő nincs abban, ha valaki apró cukorgyöngyökből is tesz egy rétegnyit a készülő desszertbe.

Az elkészítéshez a legjobb egy nagy üvegtálat, kompótos tálat választani, ezt finoman kibélelni olasz babapiskótával, vagy házilag sütött, formára szabott piskótalappal, amit rögvest meglocsolhatunk valamilyen alkoholos sziruppal, vagy kompót levével, megkenhetünk lekvárral, frissen főzött, fűszerezett gyümölcsraguval, megpakolhatunk zamatos, friss gyümölccsel.

Ennek a desszertnek a lényege a látványban rejlik, a rétegek mibenlétét nem csak a logika, hanem a kinézet ugyancsak befolyásolja, érdemes előre eltervezni, hogy hogyan rétegezzük majd a krémeket, habokat, gyümölcsöket, mennyi piskótát vagy más tésztát, tört kekszet, roppanós réteget szeretnénk a desszerthez adni.

A trifle krémességét ugyanis jól árnyalhatjuk némi roppanós réteg hozzáadásával. Ez lehet vékonyra húzott, majd apróra tört karamell, diós vagy mandulás grillázs, granola, illetve amaretti keksszel vagy épp apró, keményre szárított habcsókkal úgyszintén megadhatjuk a desszert karakterét.

Az alkoholok közül minden esetben az elképzelt ízvilágnak megfelelőt válasszunk, a különféle gyümölcsös likőrök mellett nyugodtan megalapozhatjuk a desszertet egy kevés édes szamorodnival vagy tokaji aszúval.

Az egy nagy tál helyett a trifle-t apró poharakba is tehetjük, személyre szabottan, ez jó lehetőség arra, hogy gyerekeknek és felnőtteknek eltérő beltartalmú desszertet készíthessünk, illetve a különféle érzékenységgel bíró, ételallergiás barátaink, rokonaink számára könnyebben tudjuk így elkészíteni a rájuk szabott desszertet, amit alaposan hűtve kínálhatunk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!