Receptfeltöltés
Grillezzünk desszertet!
Grillezzünk desszertet!
Szerző: Wessely Márta

A hétvégi közös sütögetések során teljesen természetes, hogy a bográcsban fő a leves, a tárcsában készül a ragu, a rácson sülnek a húsok és a parázsba puhul a krumpli. Az étkezés végére szánt desszerteket azonban ritkán készítjük együtt a többiekkel, holott számtalan finom grilldesszert közül választhatunk.

Nyársra húzott

A hagymadarabkák, a koktélparadicsomok és a cukkini karikák helyett elkészíthetjük a kedvenc gyümölcsnyársainkat, amelyeket rövid idő alatt készre süthetünk. A nyársakra kerülhet bármilyen gyümölcs, amely kellően sűrű rostozattal bír ahhoz, hogy a nyársba húzást és a hőhatást kibírja. A finoman meggrillezett gyümölcsöket kínálhatjuk krémes balzsamecettel, adhatunk hozzá juharszirupot, mézet, vagy zöld fűszerekkel készített cukorszirupot, de egy gombócnyi vanília fagylalt is tökéletes választás.

Hamuba sült

A krumplin kívül mást is süthetünk ám a már végét járó parázsban, hamuban. Az alufóliába – a szezonnak megfelelően - kerülhet sárgabarack, nektarin, őszibarack, banán, alma, körte, ringló vagy szilva, amit ízesíthetünk egy kis fűszerrel, adhatunk hozzá egy kevés mézet, majd amikor már a gyümölcs finoman megpuhult a hő hatására, akkor a fóliából kicsomagolva, friss tejszínhabbal vagy néhány gombóc fagylalttal tálaljuk.

Marshmallow, az amerikai csoda

A grillezhető mályvacukor jelenléte nélkül nincs amerikai cserkészfilm, nem csiholnak tüzet a sivatagban és előbb kapnak elő egy nyársnyi mályvacukrot bármelyik hátizsákból, minthogy dalra fakadnának. Az otthon is könnyen elkészíthető pillecukor, más néven mályvacukor vagy marshmallow egyszerű és atombiztos megoldása a desszertkérdésnek. A gyerekek rajonganak érte és a felnőtteket is hamar meg lehet győzni, hogy a némi türelemmel gondosan karamellizált, finoman keményedő kéreg alatt meghúzódó lágy matéria nem csak ragacsos, hanem finom is. Desszertté is tehetjük a meggrillezett marshmallowt, a csokis piskótás whoopie pie elnevezésű szendvics-süteménynek ugyanis pont ez a lágy, olvasztott mályvacukor a tölteléke.

Csokifondue

A svájciak olvasztott sajttal működő, emblematikus ételének édes változata kifejezetten grillre termett, a már hamvadó parázsból bőven elég hőt kaphatunk a csokoládé megolvasztására, amit egy kis tejszínnel elkeverve kellően selymes, de nem túl folyós állagú krémet nyerhetünk. Ebbe forgathatjuk bele a szezon gyümölcseit, de banánkarikákkal, alma- vagy körtedarabokkal is készülhetünk. Ha nem szeretnénk gyümölccsel enni a csokoládét, akkor babapiskótát, apró fánkokat, égetett tészta falatkákat is tűzhetünk a fondue-villánk végére.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!