Receptfeltöltés
Éljen a sárgabarack!
2018.07.07.
Éljen a sárgabarack!
Szerző: Wessely Márta

A sárgabarack a nyár esszenciája. A legtöbb háztartásban ez az a gyümölcs, amit a háziasszonyok lekvárnak befőzve eltesznek télire, nem is csoda, hiszen a magyar cukrászat előszeretettel használja az édes, illatos, ízes sárgabarackot.

Mielőtt azonban betáraznánk az érett sárgabarackból és elkészülne a tíz, húsz vagy harminc üveg baracklekvár, javasolt a friss gyümölcsöt másra is felhasználni.

Hűs nyári levesek

A barackból nagyon finom hideg gyümölcslevest készíthetünk. Nem feltétlen kell csak sárgabarackkal dolgozni, nyugodtan adhatunk a leveshez nektarint, pogácsabarackot vagy őszibarackot. A barackos levesnek jól áll a tejszín, ha szeretnénk, akkor joghurttal, magtejekkel, kókusztejjel vagy épp tejsavóval is készíthetjük a hűs baracklevest. Ha kellően érett a barack – akkor a meggylevessel ellentétben – a barackos gyümölcsleves nem igényel főzést, csupán turmixban vagy botmixerrel kell alaposan elkrémesíteni, majd a megfelelő tejjel, tejszármazékkal, gyümölcslével hígítani és már tálalható is.

Kevert tésztában süt sárgabarack

A bedobós vagy más néven egyensúly tésztának is nevezett sütőporos piskótákban a nyár összes gyümölcse otthonra talál. A cseresznye és a meggy mellett sárgabarackkal szintén érdemes elkészíteni. A barack intenzív ízéhez nagy jól passzol a dió aromája, úgyhogy javasolt a bevált tésztareceptben a liszt mennyiségének harmadát finomra darált dióra lecserélni. A barackos pitének egyetlen trükkje van, a barackcsónakokat a már tepsibe simított tésztára héjával lefelé kell beleültetni, így a gyümölcsben lévő nedvesség nem áztatja el a tésztát. Sütést előtt célszerű egy kevés fahéjjal elkavart barna cukrot vagy kókuszvirág cukrot szórni a barackokra, nagyon finom lesz a végeredmény.

Barackos gombóc

Bár az újkrumpli  - magas víztartalma miatt – nem igazán alkalmas a szeretett krumplis tésztánkhoz, azért egy barackos gombócot feltétlen kell készíteni a nyár folyamán. A fűszeres cukorral töltött, aprócska érett barackokat nem csak krumplis tésztába bugyolálhatjuk, hanem túrógombócba rejthetjük, illetve kelt tésztába forgatva fánkként ki is süthetjük. A barackos gombóc esetében az a legfontosabb, hogy viszonylag kis szemű gyümölccsel dolgozzunk, hogy a főzés-sütés során kellő mértékben meg tudjon puhulni, anélkül, hogy szétfőznénk vagy túlsütnénk az adott ételt.

Császármorzsa: a friss lekvár főpróbája

Ha már kifogytunk a barackos ételekből, mindent elkészítettünk, amit csak szerettünk volna, akkor jön el a befőzés ideje. A jól eltett baracklekvár hosszú évekig megőrzi a minőségét, ennek ellenére a friss lekvárból legalább egy üvegnyit azon nyomban érdemes felhasználni, hiszen annyira finom. Ilyen esetben vagy egy nagyobb adag palacsintát készítsünk hozzá vagy egy kis smarnit, avagy császármorzsát, amelyhez ugyan gyakorta szolgálnak fel vegyes erdei gyümölcsökből készített lekvárt, de baracklekvárral és egy kis porcukorral meghintve az igazi.

csaszarmorzsa-osztrak-smarni-palacsinta.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!