A pesztó az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ami nem is csoda, hiszen ez a boltban kapható, illetve otthon is könnyedén elkészíthető, krémes, fűszeres mártás számtalan módon felhasználható.
Bolti vagy saját
A bolti pesztó legnagyobb előnye talán az, hogy semennyi időt nem vesz igénybe az elkészítése, nem kell beszerezni azt a néhány alapanyagot, amiből áll. De - őszintén szólva - a pesztó otthoni elkészítése szintén percekben mérhető, egy késes aprító, vagy turmixgép, esetleg egy botmixer szükséges krémesítéséhez, és ha jó dolgozunk, akkor 2-3-4 perc után már használhatjuk is a klasszikus, vagy saját fejlesztésű pesztóinkat.
Az alapok
Mi kell egy pesztóhoz? Kell olaj, jól jön egy vagy többféle olajos mag, nem árt bele némi fűszer és persze ott van még a sajt. A hagyományos pesztó gerincét legtöbbször az olívaolaj, bazsalikom, fenyőmag és a parmezán adja meg, ettől válik olyanná, amilyennek szeretjük. Ám ettől a recepttől el lehet, sőt bizonyos esetekben el is érdemes térni.
Olajak
Az olívaolaj helyett a pesztóhoz használhatunk aromásabb olajakat, dolgozhatunk repceolajjal, hidegen sajtolt tökmagolajjal, kipróbálhatjuk a dióolajat, a mogyoróolajat vagy pár csepp pisztáciaolajjal is készülhet a saját mártásunk. Itt sincs igazából meghatározva, hogy csak egyféle olaj kerülhet a keverékbe, ha szeretnénk, akkor sima napraforgóolaj alaphoz adhatjuk az aromásabb, ízesebb olajainkat.
Fűszerek
A bazsalikom ugyanígy lecserélhető, a magyaros fogásaink nagyon fogják szeretni a petrezselyem pesztót, amibe nem csak a leveleket, hanem a fűszer zöld szárát szintén nyugodtan tegyünk bele, elképesztően gazadag ízű alapanyag, amit sok esetben sajnos a szemétbe dobunk. Ugyanígy felhasználhatjuk a zellerleveleket, keverhetünk pesztót kakukkfűből, korianderből, mentából, medvehagymából, oregánóból, kaporból, rozmaringól, a becsinált leveseinkhez készíthetünk majorannás-tárkonyos krémet, kipróbálhatjuk a provence-i fűszerkeverékünket pesztó formájában. A fűszereink mellé jöhet – az alappesztóban ugyancsak szereplő – fokhagyma. A pesztót chilivel is ízesíthetjük.
Magvak
A pesztó krémességéért nem csak az olaj felel, hanem a magvak szintén hozzáteszik a magukét. A fenyőmag mellett vagy helyett dolgozhatunk friss dióbéllel, kesudióval, paradióval, makadámdióval, friss, sótlan pisztáciával, vagy mandulával. Ezeket külön-külön is felhasználhatjuk, de ha van kedvünk, akkor egy mixtúrára alapozhatjuk a készülő krémünket. A fenyőmagot érdemes pár szem erejéig a mixben tartani, egyedi aromájával sokat ad a pesztóhoz.
Sajtos, tejtermékek
A reszelt parmezán és pecorino helyett vagy mellett más sajtokkal ugyancsak készülhetnek a pesztóink. Javasolt keményebb sajtokkal turmixolni az alapanyagokat, a lágy, illetve félkemény sajtok erre a feladatra kevéssé alkalmasak, de az sem baj, ha az alap pesztóból kihagyjuk, és utána keverjük át a mixünket mascarponéval, creme fraise-sel, friss kecskesajttal. Ha tejterméktől mentes, de krémes pesztóra vágyunk, akkor párolt vagy sült padlizsánnal, cukkinivel vagy édesburgonyával is összeturmixolhatjuk.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!