Receptfeltöltés
Készítsünk pesztót!
Készítsünk pesztót!
Szerző: Wessely Márta

A pesztó az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ami nem is csoda, hiszen ez a boltban kapható, illetve otthon is könnyedén elkészíthető, krémes, fűszeres mártás számtalan módon felhasználható.

Bolti vagy saját

A bolti pesztó legnagyobb előnye talán az, hogy semennyi időt nem vesz igénybe az elkészítése, nem kell beszerezni azt a néhány alapanyagot, amiből áll. De - őszintén szólva - a pesztó otthoni elkészítése szintén percekben mérhető, egy késes aprító, vagy turmixgép, esetleg egy botmixer szükséges krémesítéséhez, és ha jó dolgozunk, akkor 2-3-4 perc után már használhatjuk is a klasszikus, vagy saját fejlesztésű pesztóinkat.

Az alapok

Mi kell egy pesztóhoz? Kell olaj, jól jön egy vagy többféle olajos mag, nem árt bele némi fűszer és persze ott van még a sajt. A hagyományos pesztó gerincét legtöbbször az olívaolaj, bazsalikom, fenyőmag és a parmezán adja meg, ettől válik olyanná, amilyennek szeretjük. Ám ettől a recepttől el lehet, sőt bizonyos esetekben el is érdemes térni.

Olajak

Az olívaolaj helyett a pesztóhoz használhatunk aromásabb olajakat, dolgozhatunk repceolajjal, hidegen sajtolt tökmagolajjal, kipróbálhatjuk a dióolajat, a mogyoróolajat vagy pár csepp pisztáciaolajjal is készülhet a saját mártásunk. Itt sincs igazából meghatározva, hogy csak egyféle olaj kerülhet a keverékbe, ha szeretnénk, akkor sima napraforgóolaj alaphoz adhatjuk az aromásabb, ízesebb olajainkat.

Fűszerek

A bazsalikom ugyanígy lecserélhető, a magyaros fogásaink nagyon fogják szeretni a petrezselyem pesztót, amibe nem csak a leveleket, hanem a fűszer zöld szárát szintén nyugodtan tegyünk bele, elképesztően gazadag ízű alapanyag, amit sok esetben sajnos a szemétbe dobunk. Ugyanígy felhasználhatjuk a zellerleveleket, keverhetünk pesztót kakukkfűből, korianderből, mentából, medvehagymából, oregánóból, kaporból, rozmaringól, a becsinált leveseinkhez készíthetünk majorannás-tárkonyos krémet, kipróbálhatjuk a provence-i fűszerkeverékünket pesztó formájában. A fűszereink mellé jöhet – az alappesztóban ugyancsak szereplő – fokhagyma. A pesztót chilivel is ízesíthetjük.

Magvak

A pesztó krémességéért nem csak az olaj felel, hanem a magvak szintén hozzáteszik a magukét. A fenyőmag mellett vagy helyett dolgozhatunk friss dióbéllel, kesudióval, paradióval, makadámdióval, friss, sótlan pisztáciával, vagy mandulával. Ezeket külön-külön is felhasználhatjuk, de ha van kedvünk, akkor egy mixtúrára alapozhatjuk a készülő krémünket. A fenyőmagot érdemes pár szem erejéig a mixben tartani, egyedi aromájával sokat ad a pesztóhoz.

Sajtos, tejtermékek

A reszelt parmezán és pecorino helyett vagy mellett más sajtokkal ugyancsak készülhetnek a pesztóink. Javasolt keményebb sajtokkal turmixolni az alapanyagokat, a lágy, illetve félkemény sajtok erre a feladatra kevéssé alkalmasak, de az sem baj, ha az alap pesztóból kihagyjuk, és utána keverjük át a mixünket mascarponéval, creme fraise-sel, friss kecskesajttal. Ha tejterméktől mentes, de krémes pesztóra vágyunk, akkor párolt vagy sült padlizsánnal, cukkinivel vagy édesburgonyával is összeturmixolhatjuk.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!