Receptfeltöltés
Húsvétra hangolódva: tojáslikőr
2019.03.24.
Húsvétra hangolódva: tojáslikőr
Szerző: Wessely Márta

Ahogy az angolszászoknál a karácsonyi időszak megkerülhetetlen itala, úgy nálunk húsvétkor kerül szinte biztosan terítékre a tojáslikőr.

Az édes likőrt a magyar fogyasztók régóta kedvelik, népszerűsége azonban az utóbbi egy-két évtizedben valamelyest csökkent, pedig azon italok közé tartozik, amelyet otthon is könnyűszerrel előállíthatunk, nem csak saját fogyasztásra, hanem ajándék gyanánt is.

A tojáslikőr lelke értelemszerűen a tojássárgája, de fontos alkotóelemei még – a szesz mellett – a vanília és a tejszín, amelyekből már rossz nem sülhet ki. Ha ehhez hozzátesszük a kellő mennyiségű cukrot, már meg is kaptuk a tökéletes tojáslikőrt.

A tojáslikőr születése

A tojáslikőr a hajózásban és kereskedésben jeleskedő hollandoknak köszönhető, akik egy Dél-Amerikában, az egyik gyarmatukon találkoztak egy igazán izgalmas, avokádóval krémesített likőrrel, amelyhez hasonlót próbáltak - az európai viszonyokra adaptálva – otthon is elkészíteni, az avokádó krémes, zsíros állagát nagyon bölcsen tojássárgájával helyettesítették. Az eredményt hamar siker koronázta, és nem csak Hollandiában vált kedvelté ez az ital. Az Újvilág azonban több, hasonló likőrt tartogatott a kontinensről érkezőknek, többek között a spanyol hódítók – a hollandokhoz hasonlóan – is beleszerettek ezekbe, ennek köszönhetően a krémlikőr számos formában jelent meg Európa különböző pontjain.

Miből áll a tojáslikőr?

A tojáslikőr alapja – ahogy már említettük – a tojássárgája és a tej, tejszín, a szesz mibenléte pedig alapvetően a készítés helytől függ, éppen ezért a szlávoknál, oroszoknál, lengyeleknél vodka kerül az italba, az angolszász világban sokszor fehér rummal készítik, de sherry, whisky, konyak, vagy épp borpárlat is lehet az alapja a tökéletes tojáslikőrnek. Az otthoni kísérletezés szépsége is ebben áll, eltalálni a megfelelő mennyiségű és minőségű szeszt, amivel megteremtődik a harmónia tojássárgája, a tejszín és a vanília között.

Tojáslikőr a konyhában

A tojáslikőr a benne lévő sűrített tejnek és a tojások sárgájának köszönhetően könnyen mártássá alakítható, ideális választás lehet a húsvéti répatorta, csokoládétorta mellé sodónak, de számos pohárdesszert alapját is adhatja, amarettivel, azaz olasz mandulás csókkal vagy piskótával rétegezve, aszalt vagy friss gyümölcsökkel koronázva.

madartej.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!