Receptfeltöltés
Készítsünk otthon forró csokoládét!
2019.12.09.
Készítsünk otthon forró csokoládét!
Szerző: Wessely Márta

A forró csokoládé nem mai találmány, az általunk leggyakrabban desszertként fogyasztott csokoládé legelső és legszentebb megjelenési formája is ez volt, igaz, a maják cukor nélkül, vízzel elkeverve, habosan, jó fűszeresen fogyasztották.

A csokoládé, a forró csokoládé átalakulási folyamata már a konkvisztádorok színrelépése után megkezdődött, az Újvilágba érkező apácák hamar rájöttek, hogy az európai ízlés számára befogadhatatlan ital egy kis cukorral ízesítve máris sokkal kellemesebb.

A forró csokoládé európai debütálását követően ezek a finomhangolások mindennapossá váltak. A szent xocolat szépen lassan finomodott, lágyult, a kakaóbabról szerzett egyre több ismeretnek, a technikai fejlődésnek hála megszületett a szinte már lágy, krémes, forró csokoládé. Végső állagát a konsírozás bevezetése után nyerte el, amikor valóban olyan apróra tudták morzsolni a kakaóbab töret darabkáit, amit az emberi nyelv már nem érzékelt porként, azaz megszületett a teljesen krémes csokoládé, amiből egyenesen következett, hogy elérkezett a tökéletes forró csokoládék ideje is.

A forró csokoládé elkészítése nem ördöngősség, érdemes otthon, magunknak összeállítani, hiszen a valódi alapanyagokból, csokoládéból készített ital messze többet nyújt, mint a zacskózott porokból alkotható pudingos massza.

A forró csokoládéhoz elengedhetetlen a jó csokoládé, érdemes magas szárazanyag tartalommal bíró tejcsokoládét, vagy viszonylag alacsony szárazanyag tartalmú étcsokoládét venni. Ez azt jelenti, hogy ízléstől függően 35-70% közötti kakaótartalmú csokoládékból javasolt készíteni a forró csokoládét.

Fél liter folyadékhoz számoljunk 10 dkg csokoládét, amit feloldhatunk külön, gőz fölé tett fém keverőtálban, de apróbb darabokra törve egyenesen a folyadékba is tehetjük. Arra ügyeljünk, hogy ne égjen meg, minden esetben figyeljük, keverjük át gyakran.

A forró csokoládéhoz a maják vizet adtak, mi azonban nyugodtan használhatunk különféle növényi italokat: mandulatejet, kókusztejet, szójatejet, rizstejet, illetve tehéntejet, tejszínt is. Ezek változó arányú keveréke ugyancsak jó alapot kínálhat egy tökéletes forró csokoládéhoz.

A fűszerezést szintén nem érdemes kihagyni. Keríthetünk eleve fűszerezett csokoládét, vagy fűszerezhetjük mi magunk a készülő italunkat. A csokoládénak jól állnak a melengető fűszerek, azok, amelyeket a süteményeinkhez szintén előszeretettel használunk. Érdemes kipróbálni a fahéjat, vaníliát, kardamomot, szegfűszeget, szegfűborsot, szerecsendiót, gyömbért, chilit, illetve kevés narancshéjjal is adhatunk egy plusz ízt, illatot az italunknak.

A forró csokoládékat egy kis alkohollal szintén megbolondíthatjuk. Az csokoládéba kerülhet whiskey, konyak, kevés ízesített likőr (pl. mandulalikőr, mogyorólikőr, eggnogg), ízesíthető rummal is.

A dekorációjáról sem szabad elfeledkezni, a már bögrébe öntött forró csokoládé kaphat tejszínhabsipkát, ezt megszórhatjuk apró, színes mályvacukorral, vagy csokoládéreszelékkel, kekszmorzsával.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!