Ha maradt húsvétról egy kis tojáslikőr, ha nem akkor is.
Hozzávalók 8 adaghoz
3 db tojásfehérje
3 db tojássárgája
1 csipetnyi só
3 evőkanál víz
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1,5 teáskanál sütőpor
25 dkg ricotta
1 liter tojás
1 evőkanál cukor
5 dkg tejpor
6 db lapzselatin
5 dl tejszín
2,5 dkg szeletelt mandula
3 dl habtejszín
10 dkg csoki reszelék
10 dkg tejcsoki
5 dkg vaj
6 cl tojás
Adag
8 adag
Lépések
1.
A tojásfehérjét egy csipet sóval és a meleg vízzel felverjük, a vége felé hozzáadjuk a kristály- és a vaníliás cukrot, majd kemény habbá verjük. Ezután a tojássárgáját is belekeverjük.
2.
A lisztet a keményítővel és a sütőporral elkeverjük, és a tojáshabhoz szitáljuk.
3.
Egy 26 cm-es kapcsos sütőformát szokott módon kivajazunk és kilisztezünk. A masszát beletöltjük és 25–30 percig sütjük (165/180). Ha elkészült, kihűtjük.
4.
Elkészítjük a krémet:a ricottát elkeverjük a cukorral és a tojáslikőrrel. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A zselatinlapot kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk.
5.
A tejszínt kemény habbá verjük. Az előzőeket alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a leszűrt, megolvasztott zselatin lapokat. Figyelnünk kell, hogy semmi se legyen túl hideg, mert a zselatin és a csokoládé nem tud összeállni. A megsült tortalapra terítjük, és 3-4 órát hűtjük.
6.
Ha kihűlt, kivesszük a formából. A tejcsoki ganache hozzávalóit a 10 dkg tejcsokoládé, 5 dkg vaj, 6 cl tojáslikőr összemelegítjük, majd a torta tetejét ezzel bevonjuk. Végül a pirított mandulával körbeszórjuk.
7.
Ismét hűtjük 1-2 órát, majd forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. Díszítsük tejszínhabbal, csokoládéval vagy csokipasztillával.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!