Az én képviselő fánkom attól lett különleges ,hogy a tetejét ropogós karamellel vontam be. egy ízbomba lett.
Hozzávalók 4 adaghoz
1 dl víz
10 dkg finom liszt
10 dkg házi sertészsír
csipet csipetnyi só
csipet csipetnyi cukor
4 db tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál tejszín
3 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
2 dl tejszín
Adag
4 adag
Lépések
1.
Egy lábasba feltesszük a vizet a zsírral, sóval és a cukorral forrni, ha fel forrt, a víz hozzá adagoljuk a lisztet és gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, amíg összeáll a tészta, és recsegő hangot nem add ki. Ekkor levesszük a tűzről és beleütünk egy tojást, és a fakanállal nagyon gyorsan addig keverjük, amíg a tészta újra össze nem áll. Ezután egyenként hozzáadjuk a többi tojást, de most már robotgéppel keverjük. Addig verjük, amíg sima lesz a tészta
2.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát habzsákba tesszük és egy sütő fóliával bélelt tepsibe tetszés szerinti halmokat nyomunk belőle. Betesszük a sütőbe, és kb. 15 percig sütjük 220 fokon, majd visszavesszük 160 fokra, és még 20 percig inkább szárítjuk, mint sütjük már.
3.
Amíg sül a fánkunk, addig elkészítjük a töltelékeket és a karamellt. A tejszínt felverjük, habzsába tesszük, a pudingpor hideg tejjel szintén felverjük, és habzsákba tesszük.
4.
A karamellnek egy serpenyőben cukrot olvasztunk, addig, amíg elkezd karamellizálódni, majd hozzáöntjük a tejszínt, beledobjuk a vajat és elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a szódabikarbónát (kicsit felhabosodik, de végül szép fényes lesz a karamell).
5.
Ha kisültek a fánkok, recés késsel a tetejét levágjuk, hogy a gőz távozni tudjon. (Mert ha nem így teszünk, meglágyul a fánk.) Végezetül megtöltjük a képviselő fánkokat. Először vanília krémmel, majd a tejszínnel, utána rátesszük a kalapjaikat és rácsorgatjuk a tetejére a tejszínes karamellt.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!