Az elkészült égetett tésztát egyszerűen kiskanállal szaggattam bele a forró olajba és sütöttem szép aranybarnára.
Hozzávalók 6 adaghoz
15 dkg búzaliszt
2 dl víz
8 dkg vaj
3 db tojás
1 csipetnyi só
5 dl étolaj
Adag
6 adag
Lépések
1.
A vizet a vajjal és egy csipet sóval melegítsük forráspontig.
2.
Amikor már forr, állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítsuk míg elválik az edény falától. (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta)
3.
Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.
4.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. Sütés közben a tészta kb. a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele. (a kanalat mártsuk bele a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta)
5.
Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön. (az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a maradék tésztát már úgy süssük ki, nehogy hirtelen süljön, és a közepe nyers maradjon)
6.
Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek, és aranybarnára sültek, szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd alaposan hempergessük meg vaníliás cukor és porcukor keverékébe.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!